:
Search
Close this search box.

Op 17 september aanstaande vindt de opening plaats van een bijzondere expositie in Artichoque Art Gallery. Twee Limburgse kunstenaars, André Kok en Edith Tergau, gaan hier voor het eerst gezamenlijk hun kunst tentoonstellen. André Kok en Edith Tergau werken beiden vanuit hun intuïtie en laten hun creatieve geest de vrije loop. Dit resulteert in kunstwerken die de zintuigen prikkelen. Met een unieke collectie abstracte schilderijen en keramieken beelden, verrassen zij met deze gedurfde combinatie zowel de doorgewinterde kunstkenner als liefhebber. De expositie loopt van 17 september t/m 22 oktober in Artichoque Art Gallery. De galerie is iedere zaterdag geopend van 12.00 tot 18.00 en alle overige dagen te bezoeken na het maken van een afspraak.

De tentoongestelde werken vullen elkaar op een bijzondere wijze aan en zorgen voor een harmonieus samenspel tussen de uitbundige schilderijen en ingetogen sculpturen. Edith Tergau, uit het midden Limburgse Beegden, exposeert haar keramieken beelden die de natuur op microscopisch niveau uitvergroten, waarmee ze meer bewustwording wil creëren van de wereld om ons heen. De Maastrichtse kunstenaar André Kok presenteert een nieuwe serie kleurrijke abstracte schilderijen, waarin hij een pure gevoelsuiting laat zien in lijn met de abstract expressionistische stijl van de Limburgse kunstenaars Ger Lataster en Pieter Defesche..

Beide kunstenaars voelen een sterke verbinding met de natuur. Waar André vaak geïnspireerd wordt door bomen en gebergtes, haalt Edith haar inspiratie met name uit het waterleven. Haar fascinatie voor de microscopische wereld, de natuur op celniveau, uit zich in bijzondere keramieken sculpturen. De handgevormde objecten zijn allemaal uniek, maar herkenbaar aan de ronde vormen uit de natuur die overal in terugkomen. Van heel groot, tot heel klein. Van pompoenen tot viruscellen.

Ook hier vinden de twee kunstenaars elkaar. Edith wil mensen ervan bewust maken dat er meer is op aarde dan wat wij met het blote oog kunnen zien. ‘Natural Curiosities’ noemt ze haar werken, wat refereert naar haar nieuwsgierigheid naar en fascinatie voor de microscopische wereld. Ook de werken van André ontstaan door zijn beschouwing van mens, wereld én natuur. Dit uit zich in intuïtieve werken met uitbundig kleurgebruik in een krachtige, expressieve lijnvoering en allemaal met een sterke emotionele lading.

André Kok zegt hierover: ‘Met name voor mijn abstracte schilderijen werk ik vanuit intuïtie, vanuit mijn gevoel. Dat is heel anders dan uitgaan van een model zoals bij figuratieve kunst. De kans dat het lukt is bij kleiner. Er zijn regelmatig kunstwerken de prullenbak in verdwenen. Maar áls het lukt is het ook des te mooier. Intuïtief schilderen is daarmee risicovoller, maar voor mij ook veel spannender en bevredigender wanneer het slaagt. ‘

Vernissage
De feestelijke opening van ‘Invisible Nature’ vindt plaats op zondag 17 september 2023 van 14:00 uur tot 18:00 uur in Galerie Artichoque Art, Brusselsestraat 51 te Maastricht. De officiële openingshandeling zal plaatsvinden om 16:00 uur. Niet alleen krijgen de bezoeker die dag de mogelijkheid om de kunstwerken van André Kok en Edith Tergau te bewonderen, ook krijgen zij de kans om met de kunstenaars in gesprek te gaan en meer te leren over hun artistieke reis en persoonlijke inspiratie.

Deel dit bericht
Expositie banner Les Deux Garcons

Les Icônes Immortelles - Atelier Les Deux Garçons

In december 2023 werden ter gelegenheid van het 200 jaar Maastricht Institute of Arts drie beelden van ieder vier meter hoog op het Herdenkingsplein onthuld. Met de titel ‘Les Citoyens de Maastricht’ (‘De Burgers van Maastricht’). Inspiratie vormde de bijzondere 200 jaar oude gipscollectie (de zogenaamde Gipsotheek) die de kunstacademie rijk is. In deze expositie toont Atelier Les Deux Garçons beelden die aan deze drie giganten ten grondslag liggen. Brons, taxidermie en collages met terugkerende iconen zoals de Siamees, vormen samen een indrukwekkend geheel in de benedenzaal van de galerie.