:
Search
Close this search box.

Ted Noten na 40 jaar weer (even) terug in zijn geliefde Maastricht

40 jaar na zijn vertrek uit Maastricht komt Ted Noten terug naar de stad waar de basis gelegd werd voor zijn kunstenaarschap. In juli en augustus exposeert hij in Artichoque Art Gallery aan de Bredestraat 4 in Maastricht. Een tentoonstelling die, op verzoek van Ted Noten, samengesteld is door Chequita Nahar en Erik Stroink. Zij kregen carte blanche en mochten een selectie maken uit het beschikbare werk van Noten. Het resultaat is een mix van exclusieve, imposante werken en meer betaal- én draagbare objecten. De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op zondag 7 juli vanaf 17.00.

Ted Noten ontwerpt sieraden en tassen maar is vooral bekend geworden vanwege zijn onconventionele creaties. Hij houdt niet van hokjesdenken en noemt zichzelf dan ook liever geen kunstenaar. ‘Voor de één ben ik een kunstenaar, voor de ander een vormgever, maar ik noem mezelf liever een maker. Ik máák dingen.’ 3 jaar lang werd hij in Maastricht opgeleid aan de Academie voor Beeldende kunsten. Deze opleiding vond hij echter te technisch en hij koos ervoor om verder te leren aan de Rietveldacademie in Amsterdam. Het vakmanschap dat hij in Maastricht leerde zorgde er echter wel voor dat hij zijn creatieve ideeën ook daadwerkelijk tot uitvoering kon brengen. Iets waar andere studenten aan de Rietveldacademie vaak tegenaan liepen.

Noten’s carrière omvat vele tentoonstellingen in prominente musea en galerieën wereldwijd. Hij heeft ook verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Herbert Hofmann-Preis tijdens de Schmuck beurs in München, wat getuigt van zijn erkenning binnen de internationale kunst- en designwereld. 

Aanleiding voor de tentoonstelling in Artichoque Art Gallery was de uitnodiging die hij kreeg om op 4 juli een speech te geven aan 150 afstudeerders van de Kunstacademie Maastricht. Noten: ‘Ik ga deze jongens en meisjes een beetje aanmoedigen en geruststellen. De speech heet ‘The Beginning’ en dat is precies wat het is als je net klaar bent met je opleiding. Dan begint het pas echt’. De link met Erik Stroink van Artichoque Art, die met zijn galerie een podium biedt aan jonge veelbelovende kunstenaars, was vervolgens snel gemaakt. 

Samen hebben ze een bijzonder concept bedacht waarbij zowel grote werken geëxposeerd worden als, zoals Noten het zelf noemt, ‘democratisch betaalbare’ objecten. Op een catwalk in de expositieruimte worden 6 tot 8 zware stukken getoond en in de vitrinekast van het atelier komen objecten en sieraden die niet alleen speels en toegankelijk zijn, maar die ook meteen mee naar huis genomen kunnen worden. Draagbare kettingen, ringen, broches en andere studieobjecten van tussen de 200 en 800 euro. Andere werken worden vanuit Den Bosch met een beamer op de muur geprojecteerd, waarbij bezoekers bovendien een inkijkje krijgen in zijn atelier. Noten: ‘We beamen mijn bureau en een waslijn met een aantal objecten eraan op een muur in Maastricht. Bezoekers krijgen zo ook een sfeerimpressie van mijn atelier en een beeld van hoe deze ruimte invloed heeft op wat ik maak.’

De tentoonstelling is voor iedereen toegankelijk. Niet alleen kunstkenners en verzamelaars zijn welkom, ook andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd een bezoek te brengen aan de galerie.

De tentoonstelling opent op 7 juli van 17:00 tot 19:00 uur en is daarna t/m eind augustus te bezoeken van donderdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00. De overige dagen is de expositie op afspraak te bezoeken. Kijk voor meer informatie op artichoque.nl

Deel dit bericht