:
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Deborah de Haas presenteert Oud & Nieuw in Artichoque Art Gallery

Op 15 juni opent in Artichoque Art Gallery een expositie van de Limburgse kunstenares Deborah de Haas. De voormalig concertgitariste creëert met haar verfijnde motoriek en gevoel voor humor schilderijen en tekeningen die getypeerd kunnen worden als moderne kunst. De tentoonstelling ‘Oud en Nieuw’ toont voornamelijk nieuw werk van De Haas aangevuld met een speciale selectie van haar oudere werk. Het resultaat is een hele persoonlijke expositie met een knipoog naar de wisseling van de wacht in de galerie aan de Bredestraat 4. De expositie Oud en Nieuw loopt van 15 juni t/m 3 augustus en is in het openingsweekend ook op zondag te bezoeken. De officiële opening vindt plaats op 15 juni om 16.00 uur.

Toegang tijdens openingsweekend is gratis. Gelieve wel van tevoren aan te melden.

Deborah de Haas, dochter van de bekende kunstenaar Aad de Haas (1920-1972), verkent voortdurend nieuwe materialen en oppervlakken om haar creativiteit tot uiting te brengen. Van olieverf op doek tot acrylverf op hout en van potlood op vellen papier tot zelfgemaakte verf op panelen. Rode draad in haar werk is haar verleden als concertgitariste, opgeleid aan het Conservatorium in Maastricht. Aan deze carrière kwam op jonge leeftijd tot haar verdriet een einde vanwege een chronische blessure aan haar handen. Na een korte periode van rouw is ze in 1995 begonnen met schilderen en heeft ze sindsdien haar culturele en artistieke talent in beeldende kunst tot uiting kunnen brengen. Haar liefde voor muziek is echter nog altijd terug te vinden in haar werk. Als je goed kijkt vind je in de tekeningen en schilderijen elementen terug als muzieknoten, akkoorden en onderdelen van muziekinstrumenten.

Deborah voelt haar werk als kunstenares dan ook als een roeping. Opvallend is haar voorkeur voor het werken in series rondom een bepaald thema die steeds weer als vanzelf ontstaan. Inspiratie haalt ze uit het alledaagse leven, maar ook een kleur of een materiaal kan haar prikkelen. Bindende elementen zijn, behalve muziek en een bijzonder gevoel voor humor, steeds ook het verlangen naar de vrijheid van het individu. Voorbeelden van haar series zijn ‘Navigatiefouten’, ‘Flatbewoners in hun natuurlijke omgeving’, ‘Huisvrouwen aan zee’ en ‘Claiming to be the original’.

Oud en Nieuw
De expositie Oud en Nieuw presenteert tekeningen en schilderijen in alle kleuren en formaten. Een voorbeeld van haar nieuwe werk is een collectie 18 kleine schilderijtjes van elk 9 cm bij 6 cm. Zonder naam, maar wel genummerd. Ook hier komen steeds weer elementen uit de muziek terug. Daartegenover staan 5 grotere schilderijen, waarvan een fors en donker kunstwerk van het formaat 1.60m bij 1.20m. De contrasten zijn dus groot. Oud en nieuw. Groot en klein. Donker en kleurrijk. Maar met een ding gemeen: ontstaan uit een passie en een roeping waar Deborah de Haas als dochter van een kunstenaar mee geboren is.

Het werk van Deborah de Haas is vertegenwoordigd in musea, particuliere- en bedrijfscollecties, maar ze werkt ook in opdracht. De expositie Oud en Nieuw is te bezoeken van 15 juni t/m 3 augustus van donderdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00. Artichoque Art Gallery, Bredestraat 4, Maastricht. Kijk voor meer informatie op artichoque.nl

Deel dit bericht

Open Atelier - André Kok

Gratis entree
Gelieve van te voren aan te melden via info@artichoque.nl
 
Zondag 23 juni zal schilder André Kok zijn atelier openstellen voor bezoek in het kader van de Open Ateliers georganiseerd door SAM (Stichting Ateliers Maastricht). In hetzelfde complex zijn deze dag ook de ateliers van Jean Paul Delcourt en Marjan Melker te bezichtigen.