:
Search
Close this search box.

Ted Noten

Ted Noten’s ontwerpen vormen een kritische reflectie op het hedendaagse leven en op de geschiedenis van sieraden, evenals op de bredere context van productontwerp. Interessant genoeg heeft zijn werk ook een relatie met architectuur. Het onderliggende, terugkerende thema van zijn werk is het uitdagen van conventies en processen van gewenning, het bekende en het ongewone.

Zijn oeuvre krijgt diepte door zijn eigenzinnige reactie op de schijnbare vertrouwdheid van onze dagelijkse omgeving, of dit nu een marktstraat in Amsterdam is, de explosie van bouwconstructies in Shanghai, of een bende straatvegers aan het werk in een provinciale stad in Rusland. Door symbolen uit hun alledaagse omgeving te tillen en ze in een nieuwe context te plaatsen, bevraagt hij niet zozeer het symbool zelf, maar onze perceptie ervan. Ted Noten zoekt naar vaste betekenissen in het banale en het gecultiveerde. Hij ontmantelt hun essentie en heruitvindt ze vervolgens in de werkelijkheid. Door symbolische waarden te beïnvloeden en te besmetten, onthult hij hun onmiskenbare ontastbaarheid.

Veel van zijn meest recente werken maken deel uit van grotere projecten waarin Noten vertrouwde thema’s onderzoekt zoals geweld, sterfelijkheid, hebzucht, liefde en ouder worden. Naast zijn ontwerpwerk geeft Noten les en lezingen over de hele wereld.

Foto: Imke Panhuyzen