Veerle Verschooren studeerde in 1999 af als ‘meester in de beeldende kunsten’, afstudeerrichting glaskunst aan Luca School of Arts Gent. Tijdens deze 4-jarige kunstopleiding verbleef ze vier maanden in Strasbourg (FR) in de ateliers van de universiteit ‘L’école Supérieur des Arts Décoratifs’ met docenten en gastdocenten als Michèle Perozeni en Udo Zembok. In september 1999 vervolgde zij haar studie aan het IKA – Instituut voor Kunstambachten Mechelen om ook de techniek van het glasblazen en glasgieten aan te leren. Hier werd zij gedoceerd door Miloslava Svobodova en Koen Vanderstukken.

Uiteindelijk maakte Veerle de eigenzinnige keuze om zich verder te specialiseren in het oude ambacht van glas in lood. Dit stelde haar in staat om met relatief weinig middelen begin 2000 een atelier op te starten. Er werd gewerkt aan bestaande glas-in-loodpanelen die hersteld moesten worden maar ze begon ook onmiddellijk met nieuw werk. Dit in opdracht van een non-profitorganisatie voor hun kantoorgebouwen in Brussel.

Door de jaren heen legde Veerle meer en meer de focus op nieuw glas-in-loodwerk. Hedendaagse oplossingen in opdracht voor mensen die eveneens geraakt worden door het boeiende proces van licht- en kleurenspel, textuur en grafische motieven, die zo veel meer leven brengen in een interieur. Elke dag kan een glaswerk er anders uitzien naargelang de weersinvloeden en stand van de zon.

In deze zoektocht naar nieuwe mogelijkheden binnen het ambacht van het glas in lood, ontmoette Veerle ondertussen méér dan een handvol boeiende makers/designers/vormgevers. Zij gaan op hun beurt gepassioneerd om met materialen zoals staal, hout, stof, verf. Uit deze ontmoetingen ontstaan boeiende samenwerkingen. De objecten en kamerschermen die u bij Artichoque Art tentoongesteld ziet, zijn het uitgefilterde resultaat van het verkennen van verschillende mogelijkheden. Er ontstaat een verrassend spel van kleur, textuur, vorm, grafiek, licht en lijnen samen. Een subtiele afwisseling tussen materialen waarbij glas, lood en staal een evenwaardige rol spelen.

Veerle Verschooren Glasobjecten Glas in lood
Erkend Ambachtslieden België
OPLEIDING
  • 1989-1995 Moderne talen/wetenschappen aan het Sint-Jorisinstituut te Bazel (Oost-Vlaanderen)

  • 1995-1999 Driedimensionale vormgeving (optie glaskunst) in Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, campus Sint-Lucas Gent.

  • 1997-1998 Ecole Des Arts Décoratifs, Strasbourg (Fr), 4 maanden Erasmusproject

  • 1999-2000 Cursussen glasblazen aan het IKA (instituut voor Kunstambachten Mechelen. Sindsdien volg ik regelmatig kortlopende workshops.

EXPOSITIES

2002
In Vitro: groepstentoonstelling in galerij Papageno (Destelbergen).

2003
Jong Onafhankelijk Museum Op Straat (J.O.M.O.S.). Opening in het Huis van Alijn (museum te Gent). Nadien reizende tentoonstelling (Leuven, Lier, Brugge, Brussel, Antwerpen, Gent…) Diafaan I: groepstentoonstelling in groot-begijnhof Sint-Amandsberg

2004
Solotentoonstelling: tekeningen en collages Rijstkafee (Gent). Glasroute Lier

2005
Diafaan II: groepstentoonstelling in groot-begijnhof Sint-Amandsberg 20 jaar IKA (Instituut voor Kunstambachten te Mechelen)