:

Veerle Verschooren

Veerle Verschooren studeerde in 1999 af als ‘meester in de beeldende kunsten’ (afstudeerrichting glaskunst) aan LUCA School of Arts Gent. Tijdens deze vierjarige kunstopleiding verbleef ze vier maanden in Strasbourg (FR) in de ateliers van L’école Supérieure des Arts Décoratifs, met docenten en gastdocenten als Michèle Perozeni en Udo Zembok. In september 1999 vervolgde zij haar studie aan het IKA Mechelen – Instituut voor Kunstambachten Mechelen, om ook de techniek van het glasblazen en glasgieten aan te leren. Hier kreeg ze les van Miloslava Svobodova en Koen Vanderstukken.

Uiteindelijk maakte Veerle de eigenzinnige keuze om zich verder te specialiseren in het oude ambacht van glas-in-lood. Dit stelde haar in staat om begin 2000 – met relatief weinig middelen – een atelier op te starten. Daar werkte ze aan bestaande glas-in-loodpanelen die hersteld moesten worden, maar ze begon er ook onmiddellijk met nieuw werk. Dit in opdracht van een non-profitorganisatie voor haar kantoorgebouwen in Brussel.

Door de jaren heen legde Veerle meer en meer de focus op nieuw glas-in-loodwerk. Hedendaagse oplossingen in opdracht, voor mensen die eveneens geraakt worden door het boeiende proces van licht- en kleurenspel, textuur en grafische motieven, die zo veel meer leven brengen in een interieur. Naargelang de weersinvloeden en de stand van de zon kan een glaswerk er elke dag anders uitzien.

 • 2002
  In Vitro: groepstentoonstelling in galerij Papageno (Destelbergen).

 • 2003
  Jong Onafhankelijk Museum Op Straat (J.O.M.O.S.). Opening in het Huis van Alijn (museum te Gent). Nadien reizende tentoonstelling (Leuven, Lier, Brugge, Brussel, Antwerpen, Gent…) Diafaan I: groepstentoonstelling in groot-begijnhof Sint-Amandsberg

 • 2004
  Solotentoonstelling: tekeningen en collages Rijstkafee (Gent). Glasroute Lier

 • 2005
  Diafaan II: groepstentoonstelling in groot-begijnhof Sint-Amandsberg 20 jaar IKA (Instituut voor Kunstambachten te Mechelen)

 • 1989-1995 Moderne talen/wetenschappen aan het Sint-Jorisinstituut te Bazel (Oost-Vlaanderen)

 • 1995-1999 Driedimensionale vormgeving (optie glaskunst) in Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, campus Sint-Lucas Gent.

 • 1997-1998 Ecole Des Arts Décoratifs, Strasbourg (Fr), 4 maanden Erasmusproject

 • 1999-2000 Cursussen glasblazen aan het IKA (instituut voor Kunstambachten Mechelen. Sindsdien volg ik regelmatig kortlopende workshops.

Maastricht Gallery Weekend (20, 21 en 22 oktober)

18 galeries openen de deuren voor kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland. Vrijdagavond is de feestelijke opening waarbij iedere deelnemende galerie een bijzondere activiteit organiseert zoals een vernissage, live muziek of een performance.

Tijdens dit weekend exposeren vijf jonge getalenteerde kunstenaars, net afgestudeerd aan de Kunstacademie in Maastricht, samen bij Artichoque Art Gallery. Zij zijn geselecteerd door curator en kunstenaar Arjen van Prooijen die zelf ook zal exposeren.

Openingstijden

Vrijdag 18.00 – 22.00, zaterdag 12.00 -18.00 en zondag 12.00 – 18.00

Entree gratis. Gelieve van te voren aan te melden i.v.m. catering.