:
Search
Close this search box.

Mariëlle Yogi

Marielle Yogi (Maastricht, 1987), werkt als schilder, fotograaf, illustrator en grafisch ontwerper. Na haar opleiding aan de Kunstacademie Maastricht, waar ze van 2012 tot 2016 studeerde, trok ze de wijde wereld in. Dit omdat ze het gevoel had dat Nederland te klein voor haar was. Tijdens haar talrijke reizen en verblijven in diverse landen werkte ze verder aan haar schilderstijl, met de bedoeling deze zoveel mogelijk in overeenstemming te brengen met haar persoonlijkheid.

In 2017 reisde ze voor het eerst naar Afrika. Daar legde ze in 2019 de basis voor haar serie ‘Afrikaanse portretten’. De 36 werken die daaruit tot nu toe uit zijn voortgekomen, stelt ze steeds tentoon op plekken waar ze op dat moment verblijft.

Sinds enige tijd is Marielle weer werkzaam in Maastricht. Ze heeft haar eigen atelier in het Landbouwbelang, een culturele vrijplaats aan de Maas. Haar inspiratie haalt ze uit, wat ze kenschetst als ‘het authentieke leven’. Ze legt een grote belangstelling aan de dag voor alles wat ‘anders’ is en is vastbesloten de strijd tegen ‘het systeem’ nooit te verliezen. Volgens mensen die haar goed kennen, staat Marielle steeds weer op. Ze vindt haar weg in haar eigen protest, dat ze ombuigt in schilderijen en graffiti.

De afgelopen jaren doneerde Marielle een deel van de opbrengst van haar werk aan diverse projecten in de Ugandese hoofdstad Kampala en aan Nakivale, een van de grootste vluchtelingencentra van Oost-Afrika. Het is de bedoeling dat haar oneindige project om mensen die zij tijdens haar reizen in Afrika tegenkomt te portretteren, de komende jaren een verdere ontwikkeling doormaakt. Een gedeelte van de verkoop van haar werken gaat naar projecten waar ze werkzaam is als yoga- en kunstdocent.

Expositie banner Les Deux Garcons

Les Icônes Immortelles - Atelier Les Deux Garçons

In december 2023 werden ter gelegenheid van het 200 jaar Maastricht Institute of Arts drie beelden van ieder vier meter hoog op het Herdenkingsplein onthuld. Met de titel ‘Les Citoyens de Maastricht’ (‘De Burgers van Maastricht’). Inspiratie vormde de bijzondere 200 jaar oude gipscollectie (de zogenaamde Gipsotheek) die de kunstacademie rijk is. In deze expositie toont Atelier Les Deux Garçons beelden die aan deze drie giganten ten grondslag liggen. Brons, taxidermie en collages met terugkerende iconen zoals de Siamees, vormen samen een indrukwekkend geheel in de benedenzaal van de galerie.