De verborgen collectie van Loe Jonas

De Maastrichtse kunstschilder Loe Jonas (1928-2011), neef van beeldend kunstenaar Henri Jonas, werkte zowel figuratief als abstract-expressionistisch, in een stijl die doet denken aan Dali en Gaudi. Jonas was een introverte kunstenaar die maar zelden naar buiten trad met zijn werk. Jaren na zijn dood ontdekte zijn familie een indrukwekkende collectie schilderijen die nu exclusief te zien en te koop is bij Artichoque Art Gallery in Maastricht.

Loe Jonas studeerde in 1955 af als glazenier. Zijn glas-in-loodkunst is onder meer te zien in het Afrikacentrum in Cadier en Keer. Al snel verbreedde zijn interesse zich naar schilderen en tekenen. Na een figuratieve start ging Jonas in de zestiger jaren van de vorige eeuw abstract-expressionistisch werken, om daarna terug te keren naar het figuratieve.

De laatste twintig jaar van zijn leven schilderde hij veel op grote formaten, met olieverf of acryl. Werk op doek, veelal zeer gedetailleerd. Thema’s zijn onder meer ‘relaties’, ‘het paradijs’ en ‘het gesprek’. Figuren worden geplaatst in landschappen met architectonische elementen. Jonas werkte daarnaast veel op papier met acryl, gouache, krijt en inkt. Dit werk is spontaner, soms abstract en minder uitgewerkt dan de schilderijen.

Loe Jonas - kunstschilder
Lees meer

Intieme wereld
Ad Himmelreich, voormalig conservator van de provincie Limburg, die onlangs het boek De schilders van Limburg uitbracht, over het werk van Jonas: “Het veelzijdige artistieke oeuvre van Loe Jonas kan ik op zijn best ‘op de tast’ verwoorden. In elk werk ontvouwt zich, op basis van schijnbaar vrije associaties, een samenhangend geheel. Betekenisvol zijn ze zeker, maar welke betekenissen hiermee bedoeld worden, is aan ons. De ‘maîtrise’ waarmee ze zijn vervaardigd, laat zich maar deels verklaren uit een degelijke kunstopleiding. Als vrije geest is en blijft Loe Jonas heer en meester over zijn intieme wereld. Ook na zijn dood. Het nagelaten werk is een geschenk om te blijven koesteren.”