:
Search
Close this search box.

Loe Jonas

De Maastrichtse kunstschilder Loe Jonas (1928-2011), neef van beeldend kunstenaar Henri Jonas, werkte zowel figuratief als abstract expressionistisch, in een stijl die doet denken aan Dalí en Gaudí. Jonas was een introverte kunstenaar, die maar zelden met zijn werk naar buiten trad. Jaren na zijn dood, ontdekte zijn familie een indrukwekkende collectie schilderijen, die nu exclusief te zien en te koop zijn bij Artichoque Art Gallery in Maastricht.

Loe Jonas studeerde in 1955 af als glazenier. Al snel verbreedde zijn interesse zich naar schilderijen en tekenen. Na een ‘figuratieve’ start, ging Jonas in de jaren zestig abstract-expressionistisch werken, om vervolgens terug te keren naar het figuratieve. Zijn glas-in- looskunst is onder meer te zien in het Afrikacentrum in Cadier en Keer.

De laatste twintig jaar van zijn leven schilderde hij veel op grote formaten, met olieverf of acryl. Werk op doek, veelal zeer gedetailleerd. Thema’s zijn onder meer: ‘relaties’, het paradijs’ en ‘het gesprek’. Figuren zijn geplaatst in landschappen met architectonische elementen. Jonas werkte daarnaast veel op papier met acryl, gouache, krijt en inkt. Dit werk is abstract en minder uitgewerkt dan de schilderijen.

Intieme wereld
Ad Himmelreich, voormalig conservator van de provincie Limburg, die onlangs het boek De schilders van Limburg uitbracht, over het werk van Jonas: “Het veelzijdige artistieke oeuvre van Loe Jonas kan ik op zijn best ‘op de tast’ verwoorden. In elk werk ontvouwt zich, op basis van schijnbaar vrije associaties, een samenhangend geheel. Betekenisvol zijn ze zeker, maar welke betekenissen hiermee bedoeld worden, is aan ons. De ‘maîtrise’ waarmee ze zijn vervaardigd, laat zich maar deels verklaren uit een degelijke kunstopleiding. Als vrije geest is en blijft Loe Jonas heer en meester over zijn intieme wereld. Ook na zijn dood. Het nagelaten werk is een geschenk om te blijven koesteren.”