Michel Vanderheijden van Tinteren (1965) en Roel Moonen (1966) studeerden beiden af aan het Maastricht Institute of Arts/plastische vormgeving, waar ze elkaar ook ontmoeten. Het duo werkt samen sinds 2000 onder de naam Atelier Les Deux Garçons. Het werkterrein van Les Deux Garçons is vrij breed. Altijd strevend naar perfectie in materiaalkeuze en afwerking, creëren ze collages, bronzen beelden, assemblage beelden, installaties, kostuums, decors en sculpturen van taxidermie (opgezette dieren). Dit zijn vaak absurdistische, soms ontroerende sculpturen, gemaakt met materialen die ze vinden bij taxidermisten, maar ook op veilingen en bij antiquairs. Vaak stellen ze hun herten, lammeren, biggen en andere dieren voor als Siamese tweelingen of veelvouden, combinaties van dier en mens.
Herkenning, angst, noodlot, vergankelijkheid, seksualiteit, gender, religie of zorg om onze aarde zijn vaak terugkerende symbolen. Humor speelt zeker een rol, soms zelfs morbide humor. Toch zet hun werk ook aan tot reflectie. Voor Les Deux Garçons zelf vertegenwoordigt het de keuzes (bij de Siamezen bijvoorbeeld) die in eerdere levensfasen zijn gemaakt, die moeten worden meegenomen en kunnen soms een belemmering vormen voor de toekomst. Dit verklaart hun keuze voor titels als ‘L’adieu Impossible’ (‘Het onmogelijke afscheid’), wat ook de naam was van hun eerste tentoonstelling bij Jaski Gallery in 2008. ‘La Fragilité’, de tweede tentoonstelling in 2009, geeft dezelfde boodschap, net als de derde, ‘L’Éphémère tangible’, uit 2011.
Les Deux Garçons zijn bekend in binnen- en buitenland. Hun werken waren onder meer te zien op de beroemde designbeurs ‘Salone del Mobile’ in Milaan, het Haags Gemeente Museum, het Stedelijk Museum Schiedam, Ludwig Forum Aachen, op de tentoonstelling ‘Contour en Continuïteit’ in drie Delftse musea, en op de tentoonstelling ‘Bloedmooi’ in het Schielandshuis in Rotterdam, naast namen als Jan Fabre, Jean Paul Gaultier en Maison Givenchy. Ook Keramiekmuseum Prinsessehof in Leeuwarden heeft werken van Les Deux Garçons aangekocht, Museum Beelden Aan Zee in Scheveningen toonde hun solo in de expositie Contour en kocht werk aan. Kunstmuseum Den Haag kocht een kostuum aan uit de FashionClash Show Maastricht. Choreograaf Naninne Linning nodigde hen uit om kostuums, sculpturen en decors te ontwerpen voor haar goed ontvangen balletproducties ‘Requiem’ en “Bosch”. Hun werken worden wereldwijd verzameld, Niarchos Foundation St. Morits/Monaco, Safia El Melqui /Monaco, Knokke, Parijs, Foundation Pierre Bergé et Yves Saint Laurent/ Parijs, Catharine David/Documenta Kassel, Leon Tovar/ New York, Yoram Roth/ Berlijn, enz.
Van december 2012 tot en met mei 2013 waren ze het onderwerp van een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum Zwolle. In 2016 toonden ze solo 125 werken in Museum Aan Het Vrijthof in Maastricht. De solo-expositie bij Jaski in november 2023, met de titel ‘Les Immortels Contemporains’, toont klassieke bronzen, mensfiguren met taxidermie dierhoofden en witte beren, en porseleinen als een voorstudie op een grote buitenopdracht voor Maastricht, ter gelegenheid van 200 jaar Kunstacademie. De Academie bezit een van de grootste collecties gipsen beelden die nog steeds intact is en zich op dezelfde plek bevindt als 200 jaar geleden. Deze collectie was een inspiratie voor de ‘burgers van Maastricht’ naar de ‘burgers van Calais’ van Rodin. Op 14 december is deze beeldengroep onthuld op het Herdenkingsplein, 3 beelden met een grootte van ieder 4 meter in brons teruggeschilderd als gips in marmerwit.
Blijf op de hoogte van onze collectie, exposities en andere activiteiten.