:
Search
Close this search box.

Hans van der Weijden

Hans van der Weijden (1956) studeerde van 1981 tot 1986 aan de Academie voor toegepaste kunsten in Maastricht, afdeling vormgeving metalen en kunststoffen (cum laude). Hij organiseerde diverse tentoonstellingen op prominente plekken, waaronder de Neuer Aachener Kunstverein (Aken), Galerie Guthschmidt (Den Haag), Kunstbanken (Hamar) en de Schatkamer van de Basiliek van Sint Servaas (Maastricht). Zijn werken kunnen worden gecategoriseerd als Wunderkammerkunst, relieken en relikwieën.

Hans maakt doosjes, kastjes en objecten in zink. Struisvogeleieren en zee-egels worden in combinatie met koraaltakken en schelpen houders voor gevonden aandenkens. Zijn kunstwerkjes hebben soms een verweerd uiterlijk (als een archeologische vondst) en zijn versierd met allerlei ornamentjes (schelpen, stenen, kraaltjes, veertjes, takje, kreeftenstaartjes, spijkertjes, touwtjes), die soms als een relikwie achter een kijkglaasje zijn opgesteld. Deze ornamentjes maken het object tot een kostbaar kleinood, een schatkist, iets van emotionele waarde. Door tekeningetjes, landkaartjes en onleesbare teksten krijgen de objecten een geheimzinnige uitstraling.

Expositie banner Les Deux Garcons

Les Icônes Immortelles - Atelier Les Deux Garçons

In december 2023 werden ter gelegenheid van het 200 jaar Maastricht Institute of Arts drie beelden van ieder vier meter hoog op het Herdenkingsplein onthuld. Met de titel ‘Les Citoyens de Maastricht’ (‘De Burgers van Maastricht’). Inspiratie vormde de bijzondere 200 jaar oude gipscollectie (de zogenaamde Gipsotheek) die de kunstacademie rijk is. In deze expositie toont Atelier Les Deux Garçons beelden die aan deze drie giganten ten grondslag liggen. Brons, taxidermie en collages met terugkerende iconen zoals de Siamees, vormen samen een indrukwekkend geheel in de benedenzaal van de galerie.