Sanne Gilissen (1987) is een kunstenares geboren en opgegroeid te Maastricht. In 2007 verhuisde ze naar Amsterdam (en vervolgens Leuven) om taal en letterkunde te studeren. Na 1,5 koos ze toch voor de kunst. Ze studeerde cum laude af aan de Media, Arts & Design Faculty met video, teksten en schilderingen te Hasselt in 2016. Na haar afstuderen woonde en werkte ze een aantal jaar in Ierland en Portugal. Een lange reis door Portugal en Mexico bracht haar weer terug naar Maastricht. Naast tekenen, schilderen en video, reist ze graag, is ze actief als beginnend imker, experimenteert ze veel met voedsel en schrijft ze hierover. Haar reisontdekkingen vormen momenteel de basis voor haar huidige werk.

Sanne-Gilissen-art
Lees meer

Op reis zie ik wat me thuis niet (meer) opvalt: Alledaagse composities vertellen in andere vormen en kleuren gelijke verhalen over vroeger en nu.

In mijn reizen door Ierland, Griekenland, Portugal en Mexico komen verzamelde Archetypische symbolen samen tot minimalistische hedendaagse stillevens. Lege borden, gevulde schalen, vissen en vorken op scheve tafels. Het lijken alledaagse dingen, maar door de gegeven titels worden referenties gemaakt naar o.a. klassieke mythen als Demeter & Persephone. Hierdoor krijgt de verwevenheid van kommetjes en zwarte vlakken betekenis vanuit thema’s over vruchtbaarheid, de verhouding tussen
mannelijk en vrouwelijk en (de oorsprong van) voedsel. Thema’s die tot op de dag van vandaag onze dagen waardevol vullen.

Het is mijn bedoeling om dicht bij de oorsprong te blijven door het zetten van vluchtige stroken, op zoek naar de elementaire en poëtische betekenis van de trivialiteit van het (eten om te) leven.