:

Jan Samyn

Kunstenaar Jan Samyn (Kortrijk, 1971) is een verhalenverteller pur sang. Hij schrijft, bedenkt, leest en tekent continu. Al schrijvend maakt hij schetsen van fictieve machines die een labyrintische orde van woorden, beelden, symbolen en kleuren bevatten. In die complexiteit verbergt hij zich het liefst, als een eeuwige nomade, rusteloos op zoek. Sinds 2013 heeft Samyn een atelier in Maastricht, dat tevens het startpunt is van de wereldtour van zijn project ‘Ma machine d’emotions’.

Ma machine d’émotions is het verhaal van een man die worstelt met zijn emoties en daarom een gigantische, ongelooflijk complexe machine bouwt, waarin hij een bijzondere emotie verbergt, die alleen zij zal kunnen ontdekken. Een boodschap, bedoeld voor één persoon, verborgen in een georganiseerde chaos van 523 verschillende emoties.

Het verhaal centreert zich rond het beeld van een gigantische manfiguur die, knielend op een houten stoel, een enorme bromtol in zijn klauwen klemt, waarop de 523 emoties zijn gerangschikt in een complexe orde van priemgetallen, categorieën, kleuren, symbolen, talen en teksten. Gedetailleerde pentekeningen vertellen over de machine, da man, de afzonderlijke emoties en hun samenhang.

Samyns eerste serie van 43 pentekeningen vormt de start van deze fantastische vertelling. Deze waren tot 3 augustus 2021 te zien in Maastricht. Daarna ontvouwde het verhaal zich verder tijdens een wereldtour van de expo langs onder meer Resana (Italië), Cascais (Portugal), Barcelona, Lyon, San Diego, Hawaii en New York.

Het ‘reizende verhaal’ wordt gaandeweg opgetekend in een zichzelf-schrijvende roman. Tegelijkertijd is de wereldtour een zoektocht naar de ultieme stad, waar de 23 meter hoge machine gebouwd kan worden en waar ze haar emoties kan uitspuwen.

Maastricht Gallery Weekend (20, 21 en 22 oktober)

18 galeries openen de deuren voor kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland. Vrijdagavond is de feestelijke opening waarbij iedere deelnemende galerie een bijzondere activiteit organiseert zoals een vernissage, live muziek of een performance.

Tijdens dit weekend exposeren vijf jonge getalenteerde kunstenaars, net afgestudeerd aan de Kunstacademie in Maastricht, samen bij Artichoque Art Gallery. Zij zijn geselecteerd door curator en kunstenaar Arjen van Prooijen die zelf ook zal exposeren.

Openingstijden

Vrijdag 18.00 – 22.00, zaterdag 12.00 -18.00 en zondag 12.00 – 18.00

Entree gratis. Gelieve van te voren aan te melden i.v.m. catering.