Kunstenaars Oene Zwietink en Hans van der Weijden

Openingsweekend Zaterdag 5 en zondag 6 juni van 12.00 tot 18.00. Beide kunstenaars zullen aanwezig zijn.

De tentoonstelling duurt tot 3 juli. Iedere zaterdag geopend en overige dagen op afspraak.

Artichoque ontluikt

Kunstenaars Oene Zwietink (1940) en Hans van der Weijden (1956)  hebben hun sporen inmiddels verdient in het artistieke en culturele veld. Reden te meer om ze samen te presenteren tijdens de voorjaarstentoonstelling “Artichoque Ontluikt”. Beide kunstenaars zullen een nieuwe collectie inbrengen.

Oene: “Tafels en tulpen die als sjablonen geschilderd, ontmoeting, samenkomen symboliseren. Landschappen die geabstraheerd de invloed van de mens op de omgeving weergeven. Kleurenstudies die niet meer zijn dan schilderplezier in een zoektocht naar tegenstellingen.”

Dit gecombineerd met de subtiele objecten van Hans van der Weijden.

Hans wil verzamelen, veranderen, verwonderen. Hij maakt doosjes en kastjes, objecten in zink. Struisvogeleieren en zee-egels worden in combinatie met koraaltakken en schelpen houders voor gevonden aandenkens.

Samen creëren ze een intieme doch ontspannen sfeer in het historische pand op de Brusselsestraat 51 te Maastricht. De tentoonstelling is na het officiële openingsweekend nog een maand te bezoeken. Dit kan iedere zaterdag tussen 12.00 en 18.00 en de overige dagen op afspraak.

Oene Zwietink

Wie kent ze niet, die leraren op de middelbare school die een onuitwisbare indruk hebben gemaakt en direct van invloed zijn geweest op de rest van je leven. Voor mij waren het er twee. Mijn tekenleraar en mijn leraar Nederlands. Jij moet naar buiten met een flesje Oost-Indische inkt en een rietpen zei de een, als je de poëzie echt wil begrijpen moet je zelf versjes schrijven zei de ander.Toen ik dat ging doen gaven ze stimulerende maar ook niet malse kritiek. Het is lang geleden, nog altijd schrijf ik versjes en nog altijd teken ik met een rietpen.

‘Goed waarnemen, goed kijken en goed luisteren naar de taal’, hielden zij me voor.

Uit een bevoorrechte uitgangspositie heb ik twee beroepen ontwikkeld, waarbij goed waarnemen centraal staat.

In het werk aan de Toneelacademie in Maastricht ontstond de methode voor spraak en taalexpressie, die recent opnieuw is uitgegeven onder de naam ‘Ondertekst’. Poëzie is in die methode een belangrijk onderdeel van expressie-lessen.

Om zelf bij de les te blijven schreef ik in stilte versjes. Een selectie daaruit is onlangs uitgegeven onder de titel ‘Onderweg’.

De weg naar het atelier was langer. De kunstacademie bracht nieuwe inzichten, leerde schilderen met een hele arm en liet zien dat je een lijn moet schilderen als een vlak.

Na het beroep waar spraak en communicatie centraal staan kon ik me terugtrekken in de stilte van het atelier. Het is opmerkelijk te constateren mezelf in beide beroepen te herkennen.

Hans van der Weijden

Hans van der Weijden studeerde van 1981 tot 1986 aan de Academie voor toegepaste kunsten in Maastricht, afd. vormgeving metalen en kunststoffen (cum laude). Daarnaast organiseerde hij diverse tentoonstelling en exposities op prominente plekken zoals bij Kunstverein (Aken) , Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Galerie Guthschmidt (Den Haag),  Kunstbanken (Hamar) en de Schatkamer van Basiliek Sint Servaas (Maastricht).

In het begin maakte Hans van der Weijden beweegbare, speelse objecten. Daarna ging hij over tot het maken van doosjes, assemblages en kijkkastje, die zich tot een eigen en unieke beeldtaal ontwikkelden.

Ze hebben allemaal een buiten- en binnenkant, een vorm en een inhoud, een lichaam en een ziel.

Hans is een geboren verzamelaar. Hij neemt van vakanties en reizen als herinnering zand, aarde en steentjes mee en heeft zijn speciale adressen voor de aankoop van schelpen, zee-egels, dierskeletjes, kralen, koraal, veren, struisvogeleieren en oude reisgidsen. In zijn atelier staan veel kasten met laatjes waar hij alle basismaterialen voor zijn werk in gesorteerd heeft. Dat is eigenlijk ook een groot kunstwerk.

Zijn werk is in 35 jaar altijd verrassend en fris gebleven. Herkenbaar maar nooit hetzelfde.

 

Praktische informatie:

In verband met COVID-19 kunnen er maar een beperkt aantal mensen tegelijk worden toegelaten. Geef graag even van tevoren aan wanneer je wilt komen via info@artichoque.nl. Uiteraard zorgen wij voor een gastvrije ontvangst met een hapje en een drankje.