“The Prince of this World”
Op zaterdag 10 september a.s. start bij Artichoque Art Gallery de expo The Prince of this World van beeldhouwer en onderzoeker Ivan D. Dobrev PhD. Ambiguïteit, gelaagdheid en engagement kenmerken zijn werk.
De feestelijke opening is zaterdag 10 september om 17.00 uur.
Wij verwachten dat het druk wordt. Gelieve van tevoren aan te melden.
Ivan D. Dobrev (1969, Sofia, Bulgarije) is een kunstenaar wiens werkveld de polychromatische beeldhouwkunst is. Zijn professionele expertise omvat kunsteducatie, kunstresearch en curatorschap voor museums, kunstgalerieën en
-agentschappen over de hele wereld. Als onderzoeker is hij geïnteresseerd in de herwaardering en rol van tradities in een hedendaagse kunstcontext. Dobrev is doctor of audiovisual and visual arts aan Hasselt University (B) en docent aan onder meer de faculteit Media, Arts & Design van de PXL School of Arts in Hasselt.
Diepere lagen
Zijn eigen artistiek werk laat een unieke synthese zien tussen immaterieel erfgoed – kennis, methodiek, vakmanschap – enerzijds en conceptueel denken anderzijds, vertaald naar eigentijdse sculpturen. Dobrev werkt met conventionele materialen (brons, keramiek) en snijdt daarmee de grote maatschappelijke, sociale en culturele thema’s van het leven op een onconventionele manier aan. De vorm van zijn werken is heel leesbaar en direct, maar gaat dan over naar ambiguïteit en gelaagdheid.
The Prince of this World is opgebouwd rond drie klassieke thema’s: Underworld, Catharsis en The Garden of Eden. De kunstwerken die in deze expo te zien zijn, zijn heel wat meer dan vermaak voor de zintuigen: ze doen een appel op de perceptie, de ontvankelijkheid en het gevoelsleven van de kijker.
Visioenen
Dobrev: “Mijn werk vertelt verhalen van het innerlijk. Wat ik probeer weer te geven, zijn ervaringen, gevoelens en bewegingen die zich onder of boven het normale oppervlak bevinden. Visuele beelden die de deur openen naar een dieper bewustzijn of kennisniveau en zijn gemaakt om een sensatie bij de kijker op te roepen. Interactie met kunst verrijkt niet alleen het begrijpen van onze persoonlijke natuur, maar ook de manier waarop we communiceren en interacteren met elkaar. In die context is mijn werk een paradox: het verbeeldt iets dat we nog niet wisten, maar dat we intuïtief, in een droombeeld of visioen, altijd al hebben geweten.”