“Stem van de kunstenaar”

Jan van Genk & Dyon Scheijen

Artichoque Art Gallery en woonzorgcentrum De Beyart in Maastricht organiseerden de duo-expositie Stem van de kunstenaar met luisterrijke schilderijen van Jan van Genk en Dyon Scheijen. De Beyart wil zijn bewoners en in dit geval Jan de kans geven zo veel mogelijk de mens te zijn die ze willen zijn. Professioneel kunstenaar Jan is doof geboren, Dyon is – naast kunstenaar – klinisch fysicus-audioloog.

J A N van G E N K

Prelinguaal doof is de officiële benaming voor iemand die doof is geboren. Kunstenaar Jan van Genk is zo iemand. Door lip te lezen en pen en papier te gebruiken communiceert hij met de mensen om zich heen. Dat doet hij óók via zijn kleurrijke figuratieve schilderijen. Zijn aangeboren doofheid en het persoonlijke ongemak dat daar soms mee is verbonden, lopen als een rode draad door zijn werk. Mede door zijn kunstenaarschap is hij er in de loop der jaren in geslaagd de gesloten kring te doorbreken waarin hij tijdens zijn jeugd verkeerde. Wie aandachtig naar zijn schilderijen kijkt, hoort de stem van Jan steeds duidelijker klinken en is getuige van het proces dat hij heeft doorgemaakt om zijn sociale levensruimte te vergroten.

D Y O N  S C H E I J E N

Klinisch fysicus-audioloog Dyon Scheijen is autodidact als kunstenaar. Zijn abstracte schilderijen hebben geen concrete, laat staan opvoedkundige of belerende boodschap voor de toeschouwer die met zijn werk in aanraking komt. Wat zijn werk wél met je doet: het nodigt je uit een moment van rust te ervaren in de aanhoudende maalstroom van het leven. ’Harmonie’ is het sleutelwoord in al zijn schilderijen. Anders gezegd: ze brengen je geest in balans met jezelf en de wereld om je heen. Ondanks de dynamiek die de schilderijen continu uitstralen, worden ze dan ook als weids ademend en kalm ervaren. Het ontbreken van een kakofonie aan kleuren helpt daar zeker aan mee, net als Dyons gebruik van akoestiek absorberend doekmateriaal.

Contact:

Artichoque Art, Brusselsestraat 51, 6211 PB Maastricht, info@artichoque.nl

Erik Stroink, +31648157309

Carla Leliveld + 31622405304