“De Verborgen Collectie van Loe Jonas​”

De Maastrichtse kunstschilder Loe Jonas (1928-2011), neef van beeldend kunstenaar Henri Jonas, werkte zowel figuratief als abstract-expressionistisch, in een stijl die doet denken aan Dali en Gaudi. Jonas was een introverte kunstenaar die maar zelden naar buiten trad met zijn werk. Jaren na zijn dood ontdekte zijn familie een indrukwekkende collectie schilderijen die nu exclusief en eenmalig te zien en te koop is bij Artichoque Art Gallery in Maastricht. De expositie loopt van zaterdag 14 mei tot en met zaterdag 18 juni 2022.

De feestelijke opening is zaterdag 14 mei 14.00 – 19.00 uur. Kunsthistoricus-publicist Jac van den Boogard zal om 16 uur het openingswoord verzorgen met achtergrondinformatie over de schilder en zijn werk.

Wij verwachten dat het druk wordt. Gelieve van tevoren aan te melden.

Loe-Jonas-Kunstenaar-Maastricht-B

Loe Jonas studeerde in 1955 af als glazenier. Zijn glas-in-loodkunst is onder meer te zien in het Afrikacentrum in Cadier en Keer. Al snel verbreedde zijn interesse zich naar schilderen en tekenen. Na een figuratieve start ging Jonas in de zestiger jaren van de vorige eeuw abstract-expressionistisch werken, om daarna terug te keren naar het figuratieve.

De laatste twintig jaar van zijn leven schilderde hij veel op grote formaten, met olieverf of acryl. Werk op doek, veelal zeer gedetailleerd. Thema’s zijn onder meer ‘relaties’, ‘het paradijs’ en ‘het gesprek’. Figuren worden geplaatst in landschappen met architectonische elementen. Jonas werkte daarnaast veel op papier met acryl, gouache, krijt en inkt. Dit werk is spontaner, soms abstract en minder uitgewerkt dan de schilderijen.

Verborgen collectie
Jonas was een introvert, bescheiden man die terughoudend was met het tonen van zijn werk. Slechts één grote tentoonstelling (in 2009 in de Maastrichtse Timmerfabriek) bood een groter publiek de gelegenheid om met zijn kunst kennis te maken. Jaren na zijn dood ontdekten zijn nabestaanden in een voormalig atelier een grote collectie werken die Jonas nooit geopenbaard had, zelfs niet aan zijn intimi. Deze ‘verborgen collectie’ bestaat uit een honderdtal werken, voornamelijk aquarellen, olieverfschilderijen en tekeningen, die eenmalig (tot 18 juni a.s.) en exclusief te zien en te koop zijn bij Artichoque Art Gallery in Maastricht.

Intieme wereld
Ad Himmelreich, voormalig conservator van de provincie Limburg, die onlangs het boek De schilders van Limburg uitbracht, over het werk van Jonas: “Het veelzijdige artistieke oeuvre van Loe Jonas kan ik op zijn best ‘op de tast’ verwoorden. In elk werk ontvouwt zich, op basis van schijnbaar vrije associaties, een samenhangend geheel. Betekenisvol zijn ze zeker, maar welke betekenissen hiermee bedoeld worden, is aan ons. De ‘maîtrise’ waarmee ze zijn vervaardigd, laat zich maar deels verklaren uit een degelijke kunstopleiding. Als vrije geest is en blijft Loe Jonas heer en meester over zijn intieme wereld. Ook na zijn dood. Het nagelaten werk is een geschenk om te blijven koesteren.”

Kunstenaar om trots op te zijn
Ook kunsthistoricus Alexander van Grevenstein, voormalig conservator van het Bonnefantenmuseum in Maastricht en het Stedelijk Museum in Amsterdam, noemt Jonas een ‘kunstenaar van belang, waar Maastricht trots op mag zijn’.